Start Bloggregler Blogga in RSS Kontakt / om oss
sök
Jonas Berggren
Svenskt Näringsliv
Lena Ek (C)
Centerpartiet
Göran Färm (S)
Socialdemokraterna
Gunnar Hökmark (M)
Moderaterna
Claes-Mikael Jonsson (LO)
Landsorganisationen
Isabella Lövin (MP)
Miljöpartiet de gröna
Marit Paulsen (FP)
Folkpartiet
Alf Svensson (KD)
Kristdemokraterna
Eva-Britt Svensson (V)
Vänsterpartiet
Marita Ulvskog (S)
Socialdemokraterna
Bloggsida för Christofer Fjellner (M)
Sysselsättningen räddas genom ansvarstagande
Skrivet av Christofer Fjellner (M) 2009-04-28, klockan 20:23

I mitt tidigare blogginlägg pekade jag på vikten av att hindra en protektionistisk kapplöpning. För den som värnar välstånd och sysselsättning är det direkt oansvarigt att inte fokusera på det inför det stundande Europaparlamentsvalet.

Det ekonomiska läget är allvarligt. Sötebrödsdagarna är över. Den globala ekonomiska nedgången slår allra hårdast mot ett internationaliserat land som Sverige. Vi har byggt en industri som i högkonjunktur för glatta livet exporterar det vi är duktiga på till övriga världen. Så har vi byggt ett välstånd som andra avundas oss. Men det betyder också att vi är känsliga i nedgångar som den vi nu upplever. En nedgång i den globala konsumtionen slår emot den svenska exportindustrin. Och det stora hotet nu är att världens länder vänder sig än mer inåt, att de likt de gjorde på 1930-talet hänger sig åt protektionism och isolationism. Det har EU en möjlighet att hindra!

 

I mitt tidigare blogginlägg pekade jag på vikten av att hindra en protektionistisk kapplöpning. För den som värnar välstånd och sysselsättning är det direkt oansvarigt att inte fokusera på det inför det stundande Europaparlamentsvalet. EU är med sina ekonomiska muskler och gemensamma handelspolitik en mycket viktig aktör när det kommer till förhandlingarna om frihandel.

 

Men Anna Hedh förvandlar debatten till inrikespolitik och antyder att den svenska regeringen är för återhållsam. Ja, jämfört med socialdemokraternas ohämmade slösande är regeringen nog att beteckna som återhållsam. (S) lovar satsningar på flera hundra miljarder, men presenterar bara finansiering på några hundra miljoner. Hedh missar att det är just återhållsamhet som krävs i tider av kris. Det handlar om att få intäkter och utgifter att gå ihop. Tyvärr är alla regeringar inte återhållsamma. Gordon Browns styre i Storbritannien är kanske det tydligaste exemplet på en regering som spenderar som om det inte finns någon morgondag. Men återhållsamhet handlar om att möta de tuffa tiderna idag, snarare än att lämpa över ansvaret på kommande generationer. Håller Hedh med sin partiledare Mona Sahlin att Saab bör förstatligas? Är det den hämningslösa politik hon förespråkar för att rädda jobben? 

 

Regeringen ser behovet av satsningar inom ramen för det Sverige har råd med - 45 miljarder i krisåtgärder 2009 och 60 miljarder under 2010. Det är bra. Riktade satsningar behövs. Men jag ville med mitt blogginlägg visa på ytterligare vägar ur krisen. Efter fem års obruten kamp i Europaparlamentet för fortsatt frihandel och globalisering, vet jag att världens länder kan göra mer. Men jag ser oroande tendenser på att slutenheten vinner mark. Det manifesteras av Buy American Act i USA, av Gordon Browns deklaration om "British jobs for British workers" och Mona Sahlins tal om att klippa av det svenska elutbytet med övriga Europa.

 

Det vill jag förhindra. Därför lovar jag väljarna att om jag blir återvald arbeta hårt för att få till stånd ett frihandelsavtal mellan EU och USA. Det kan vara den injektion som behövs för att rädda världshandeln, välståndet och sysselsättningen! 

 


skriv kommentar | skicka texten vidare | skriv ut
Kommentarer:

Dags att moderaterna tar ordentligt ansvar
Det manifesteras också av den mest paranoida och främlingsfientliga matattityd ''köp inhemst, svensk alltså, mat" jag någonsin sett runt i världen. Och det är ingen ny trend, den har funnits länge.

Uppmuntras av livsmedelsindustrin och regeringen, inklusive moderaterna, är tysta som möss. Men tro inte att andra inte vet. Man kan inte sitta och skylla på vad britter och amerikaner gör, när man gör samma sak själv.

Det är nog dags att moderaterna tar ordentligt ansvar annars kommer motbojkotter från andra länder.


Kommentar av Tage R 2009-05-22, klockan 06:06

Frågor till en som aldrig käkat nudlar

"Efter fem års obruten kamp i Europaparlamentet för fortsatt frihandel och globalisering, vet jag att världens länder kan göra mer."

Är det bara fem års kamp, och inte 75 års kamp? Och vilka är det som kämpar?
Vilken ny riktning kan globaliseringen ta som den inte redan tagit under de sista 75 åren?

Med frihandelsavtal mellan USA och Europa, menar du att pengar varor och tjänster ska fortsätta att flyta gränslöst?

Problemen med den "oreglerade" finansmarknaden då? Och centralbanktransaktioner som görs utan insyn?

Volvo flyttar till Kina, Saab gör obemannade flygplan och Ericsson RFID- märker vidare på en global marknad av djur och människor?!

Så här kan man ju bara resonera om man har sitt på det torra. Om man aldrig varit i närheten av arbetslöshet, eller käkat nudlar.Kommentar av Janne O 2009-04-28, klockan 21:02
Blogg info

Bild: Peter Kuntsson
Christofer Fjellner (M)
Moderaterna

Personlig information
EU står inför ett vägval: frihet står mot barriärer och gränser, öppenhet mot hemlighetsmakeri, handel mot protektionism. Mitt val är lätt.

Jag vill fortsätta arbeta för ett fritt, öppet Europa där människor styr över sina egna liv och handel över gränser ger välstånd och utveckling- för ett fritt Europa utan politisk klåfingrighet, helt enkelt!
www.fjellner.eu

Fler bloggar
Grön frihandel och ambitiösa klimatmål
2009-06-04 / 18:28
(S) vill exportera sedelpresspolitiken till Br...
2009-06-03 / 18:45
Regeringens fel att exporten faller?
2009-06-02 / 19:25
Ansvarsfull politik eller sagan om sedelpresse...
2009-06-01 / 13:33
Sysselsättningen räddas genom ansvarstagande
2009-04-28 / 20:23

 bloggarkiv
Senast kommenterat
Regeringens fel att exporten faller?
Erik Johansson
2009-06-03 / 14:43
Ansvarsfull politik eller sagan om s...
Andreas Sjölander
2009-06-01 / 16:03
Ansvarsfull politik eller sagan om s...
Janne O
2009-06-01 / 15:55
Ansvarsfull politik eller sagan om s...
Erik Johansson
2009-06-01 / 14:46
Sysselsättningen räddas genom ansvar...
Tage R
2009-05-22 / 06:06
Sysselsättningen räddas genom ansvar...
Janne O
2009-04-28 / 21:02
Ökad frihandel kan ta oss ur krisen
Tormod
2009-04-28 / 18:57
Ökad frihandel kan ta oss ur krisen
JANNE O
2009-04-28 / 10:05
Ökad frihandel kan ta oss ur krisen
Niklas
2009-04-28 / 07:48
Ökad frihandel kan ta oss ur krisen
Daniel J
2009-04-27 / 16:29