Start Bloggregler Blogga in RSS Kontakt / om oss
sök
Jonas Berggren
Svenskt Näringsliv
Lena Ek (C)
Centerpartiet
Göran Färm (S)
Socialdemokraterna
Gunnar Hökmark (M)
Moderaterna
Claes-Mikael Jonsson (LO)
Landsorganisationen
Isabella Lövin (MP)
Miljöpartiet de gröna
Marit Paulsen (FP)
Folkpartiet
Alf Svensson (KD)
Kristdemokraterna
Eva-Britt Svensson (V)
Vänsterpartiet
Marita Ulvskog (S)
Socialdemokraterna
Bloggsida för Göran Färm (S)
Falsk retorik, fel politik!
Skrivet av Göran Färm (S) 2009-06-03, klockan 08:13

Nej, Christofer Fjellner, läs innantill: Jag påstår varken att krisen beror på regeringen eller på att exporten har fallit, och jag anklagar Dig inte för att vilja hota den svenska modellen. Men det är skillnad på moderat retorik och politik!

Jag undrar däremot om inte det faktum att den svenska exporten faller MER än övriga EU-länders, att tillväxten faller HÄFTIGARE än andra EU-länders, att arbetslösheten stiger SNABBARE än andra EU-länders och att ungdomsarbetslösheten ligger i den absoluta BOTTEN – om inte allt detta kan hänga ihop med att den svenska regeringen satsar MINDRE på offensiva stimulanser än andra och att den svenska regeringen verkar ligga SIST i kön när det gäller att få t ex bilindustrin att övervintra och klara krisen.

Krisen är inte regeringens fel, men att effekterna blir så mycket värre för Sverige än för EU i övrigt beror inte minst på regeringens (brist på) politik.

Man kan heller inte jämföra den uppbyggnad av statsfinanserna som skedde 1994-2006 genom stark stramhet i GODA tider med den nuvarande regeringens ideologiska passivitetsstrategi . Då byggdes statsfinanserna upp för att kunna föra en expansiv politik i DÅLIGA tider. Det är något helt annat än att av ideologiska skäl ALLTID undvika en offensiv politik, även när det är kris.

Jag undrar om Fjellner när han beskyller oss för att ”knäcka statsfinanserna” och ”löften som hämtade ur fantasin” inser att han därmed också dömer ut inte bara LO och TCO, utan också Svenskt Näringsliv, Konjunkturinstitutet och Finanspolitiska rådet? Poängen är ju att en offensiv politik som dämpar arbetslösheten är mer gynnsam för statsfinanserna än regeringens ineffektiva skattesänkningar. Och om man nu har så ont om resurser är det obegripligt varför man säger nej till att söka EU-pengar som stöd i detta krisläge. Varför, Christofer?

Och nej, Fjellner, läs innantill igen – jag anklagar Dig inte för att hota den svenska modellen. Jag ställde en enkel fråga som jag inte har fått något svar på. Den gäller effekterna av att – som (m) verkar vilja – låta Lavaldomen få genomslag i svensk politik:  

”Lagstadgade minimilöner, slut med lika lön för lika arbete, bort med den lagstiftning som gjort det möjligt att hävda svenska kollektivavtal – inkl olycksfallsförsäkringar - i tillfälligt verksamma utländska företag. På vilket sätt är det att hävda den svenska modellen, Christofer Fjellner?”

Dessvärre är jag rädd för att regeringens passivitetsfilosofi nu också sprids till klimatområdet. Det är glädjande att vi åtminstone i ord är överens om en ambitiös klimatpolitik. Men vad blir det av politiken om en stor del av insatserna ska göras i u-länderna för att spara pengar på billigare åtgärder och för att få chansen att räkna av detta på sina egna åtaganden och därmed banta ambitionen att vi ska gå före. Och vad blir det då av vår egen satsning på att bli världsledande när det gäller ny energi-, klimat- och miljöteknik? Kommer verkligen relativt enkla och billiga åtgärder i u-länderna, vars kvalitet redan ifrågasätts, att få den teknikutvecklingseffekten? Tillåt mig tvivla! Självklart stöd till u-länderna, men varför på bekostnad av våra egna ambitioner?

Sammantaget kokar allt detta ner till en alltmer oroväckande skillnad mellan retorik och politik i moderaternas EU-politik:

-          Moderaterna påstår att man tar ansvar, men bedriver en politik som skapar rekordarbetslöshet

-          Moderaterna påstår att man stödjer den svenska modellen på arbetsmarknaden, men är inte beredda att göra vad som krävs för att skydda den

-          Moderaterna påstår att man bedriver en ambitiös klimatpolitik, men tänker i praktiken satsa på billiga åtgärder i u-länderna för att få räkna av det mot våra egna ambitioner.

 


skriv kommentar | skicka texten vidare | skriv ut
Kommentarer:

Politik som inte håller
ALLA SOCIALDEMOKRATER VET ATT DERAS POLITIK INTE HÅLLER!


Det är sanningen! Socialdemokratiskt politik hör till historien!
Tänk om tänk rätt.

Kommunister ska vi inte ens prata om.


Kommentar av Me Me Me 2009-06-03, klockan 21:19

Regeringen blandar bort korten
Göran Färm har helt rätt när han kritiserar regeringen för att blanda bort korten när man hävdar att det är duktigt och ansvarsfullt med en stram politik I KRISTID. Det är ju då man skall satsa!!

I ett blogginlägg, http://johanwalan.blogspot.com/2009/04/regeringens-angslan-gor-krisen-varre.html, har jag samlat länkar till flera av de instanser som Göran Färm nämner, däribland Roger Mörtvik på TCO, http://www.utredarna.nu/rogermortvik/2009/03/31/regeringens-smasatsar-sig-djupt-in-i-krisen/.

Man kan också lägga till ekonomipristagaren Paul Krugman, http://www.nytimes.com/2009/03/30/opinion/30krugman.html?_r=1&partner=rssnyt&emc=rss, som är om möjligt ännu mer arg på de fegt defensiva regeringscheferna i flera EU-länder, som försöker åka snålskjuts på andras krisbekämpning.


Kommentar av Johan Walan 2009-06-03, klockan 20:55

Socialdemokraterna har ingen ensamrätt
Göran Färm och övriga socialdemokraters oerhörda svårighet att hålla isär stat och socialdemokrati slår här ännu en gång igenom.

Tolkningsföreträdet vad gäller den svenska modellen har ju s alltid tagit för given. Den svenska modellen får väl ändå antas inte var huggen i sten och bör även ta hänsyn till nya tider och nya politiska förhållanden.

Saltsjöboandan måste anpassas till att nu förnyas med 26 andra europeiska länder. Göran läs gärna: http://www.dn.se/fordjupning/europa2009/i-princip-rader-fri-lonekonkurrens-mellan-landerna-1.881449 eller Zarembas artikelserie om Vaxholmsmålet.

Om det är så den sk socialdemokratiska och fackliga varianten av den svenska modellen ska försvaras så är det inte konstigt att s faller i opinionsmätningarna.Kommentar av Andreas Quistberg 2009-06-03, klockan 13:54

Finansklipp och finanskris

Arbeta för att återreglera finansmarknaderna och förbjud bokstavskombinationerna CDS/CDO/SIV/MBS. Det ger mer pengar i svensk statskassa.

Vi medborgare ska inte behöva betala för miljardärernas och storföretagens girighet.

Hur tar ni politiker hand om skattepengarna?
Vilka röster lyssnar ni till?
Man tappar tilltron till er förmåga att handskas med pengar!

Begriper ni vad finanskrisen handlar om?
Talar vi här om några osäkra bostadslån eller frukterna av en spekulativ multitriljonbusiness?

G20 deklarationen löser ingen finanskris.
Den döljer krisen effektivt och "the corporate looting continues".

Varför anklagar ni varandra för Sveriges ekonomiska problem?
Det här handlar väl inte om Moderater och Socialdemokraters roll?


Kommentar av Janne O 2009-06-03, klockan 11:24
Blogg info


Göran Färm (S)
Socialdemokraterna

Personlig information
Jag har varit EU-parlamentariker i drygt sju år, och bland annat haft huvudansvaret för EUs budget.

Sitter i budgetutskottet, industri/energi/forskningsutskottet och Balkandelegationen.

Har skrivit boken "Elitprojekt, nej! Folkets Europa" med Margot Wallström.
S-valsida

Fler bloggar
Reinfeldt, Bildt och Borg klantar sig i EU
2009-09-17 / 16:15
Tydliga skiljelinjer i EU-politiken!
2009-06-05 / 10:19
Tar (m) strid med främlingsfientligheten i EU?
2009-06-03 / 22:44
Falsk retorik, fel politik!
2009-06-03 / 08:13
Sluta bluffa om den svenska modellen!
2009-06-01 / 22:41

 bloggarkiv
Senast kommenterat
Tröttsamma schabloner, Eva-Britt!
tool
2009-12-24 / 04:54
Tydliga skiljelinjer i EU-politiken!
Eva
2009-06-07 / 10:29
Tydliga skiljelinjer i EU-politiken!
Per-Inge Brodén
2009-06-05 / 22:45
Tydliga skiljelinjer i EU-politiken!
Markus
2009-06-05 / 10:47
Tar (m) strid med främlingsfientligh...
Erik Johansson
2009-06-04 / 17:37
Tar (m) strid med främlingsfientligh...
Janne O
2009-06-04 / 09:56
Falsk retorik, fel politik!
Me Me Me
2009-06-03 / 21:19
Falsk retorik, fel politik!
Johan Walan
2009-06-03 / 20:55
Falsk retorik, fel politik!
Andreas Quistberg
2009-06-03 / 13:54
Falsk retorik, fel politik!
Janne O
2009-06-03 / 11:24