Start Bloggregler Blogga in RSS Kontakt / om oss
sök
Jonas Berggren
Svenskt Näringsliv
Lena Ek (C)
Centerpartiet
Göran Färm (S)
Socialdemokraterna
Gunnar Hökmark (M)
Moderaterna
Claes-Mikael Jonsson (LO)
Landsorganisationen
Isabella Lövin (MP)
Miljöpartiet de gröna
Marit Paulsen (FP)
Folkpartiet
Alf Svensson (KD)
Kristdemokraterna
Eva-Britt Svensson (V)
Vänsterpartiet
Marita Ulvskog (S)
Socialdemokraterna
Bloggsida för Göran Färm (S)
Tydliga skiljelinjer i EU-politiken!
Skrivet av Göran Färm (S) 2009-06-05, klockan 10:19

Det finns fortfarande de som är osäkra på hur – eller om - de ska rösta i valet till Europaparlamentet. Har man följt debatten här på Europabloggen, inte minst mellan mig och Christofer Fjellner, framgår det dock tydligt att detta val är viktigare än någonsin!

Valet till Europaparlamentet handlar om avgörande vägval i Europapolitiken:

·        Ska vi gemensamt hjälpas åt att ta Europa ur krisen med aktiva insatser mot arbetslösheten, med utbildning, investeringar och kontroll över finansmarknaderna, eller ska vi – som den moderatledda svenska regeringen - sitta passiva med armarna i kors och lita på att skattesänkningar och marknadskrafter löser problemen?

·        Ska Europa gå före i kampen mot växthuseffekten och för en offensiv klimatpolitik där vi kan bli världsledande i modern miljö- och energiteknik och skapa nya gröna jobb eller ska vi ge efter för kol- och bilindustrins lobbyister och banta ambitionerna, eller än värre – lämpa över ansvaret på fattigare länder i världen?

·        Ska vi använda EU för att skydda kollektivavtalen, löntagarnas och konsumenternas rättigheter eller ska EU bara vara fri marknad och rörlighet där EUs Lavaldom får slå igenom och i grunden förändra den svenska modellen med risk för att arbetsgivarna kan spela ut löntagarna i olika länder mot varandra för att kunna dumpa villkoren?

·        Ska vi använda EU i kampen för jämställdhet och mot diskriminering, för en öppen och ambitiös flykting- och invandringspolitik, eller ska vi ge efter för kvinnofientliga och främlingsfientliga krafter med svepskälet att EU inte ska lägga sig i?

·        Ska vi använda EU för att ta itu med avgörande gränsöverskridande frågor som arbetslöshet, miljöhot och gränsöverskridande brottslighet, eller ska vi använda EU för att bakvägen komma åt svensk social bostadspolitik, sjukvård, apoteksmonopol och alkoholpolitik och bara svälja att välfärden underordnas den inre marknaden?

·        Ska vi använda EU för att skydda Internet som en demokratisk infrastruktur med rättssäkerhet och integritet, eller ska vi låta företagen och högerkrafterna förvandla Internet till en övervakningsteknik och ett kabel-TV-system?

·        Ska vi fortsätta Europas enande, jobba för att demokratisera Balkan och Turkiet och sprida idén om de mänskliga rättigheterna, eller ska vi slå igen dörren i ansiktet på dem som vill in?

·        Ska vi använda EU för att forma en global balanserande kraft mot dominansen för egoistiska stormakter som USA, Ryssland och Kina? Ska vi använda EU tillsammans med FN som en fredsskapande kraft på Balkan, i Afrika, i Mellanöstern eller ska vi fortsätta tro att Sverige är för litet för att påverka och sluta oss inom nationsgränsen?

Allt detta avgörs i valet till Europaparlamentet den 7 juni! EU-valet är viktigt – och det är också därför det är så viktigt att rösta på socialdemokraterna!

 

 

 


skriv kommentar | skicka texten vidare | skriv ut
Kommentarer:

Jag är på väg för att rösta... Jag bara måste det! Det känns som om vi i Sverige inte får tappa taget, vi måste arbeta för ett EU som vi kan stå upp för --> Det skrämmer mig, helst av allt vill jag bara sätta huvudet i sanden. (Född i ett land, där föräldrarna upplevde andra världskriget som betraktare, som inte beblandar sig och tar ställning) Det finns så många viktiga frågor som är avgörande för nästkommande generation. Gemensam arme? Vetorätt? Miljön? Kollektivavtalet? Frihandel öppna gränser --> ökad smuggling?
Vågar jag ta ställning- tänk om jag tänker fel?


Kommentar av Eva 2009-06-07, klockan 10:29

Verktyg för folkens Europa
Du har helt rätt Göran. Låt oss jobba för att göra EU till ett verktyg för folkens Europa och för att göra det behöver vi ett starkt EU parlament med ledamöter med mandat från sin väljare och med din övertygelse om att det är möjligt.


Kommentar av Per-Inge Brodén 2009-06-05, klockan 22:45

Därför behövs Junilistan
Men Socialdemokraterna och de borgerliga partierna röstar ju lika i nio omröstningar av tio? Det visar statistiken, utan att man gör något urval. (S) hyllar det nya EU-fördraget, som ger EU mer makt, och vill införa euron som valuta. Vi behöver ett EU-kritiskt alternativ i bryssel, som inte bara säger ja til lallt. Därför behövs Junilistan!


Kommentar av Markus 2009-06-05, klockan 10:47
Blogg info


Göran Färm (S)
Socialdemokraterna

Personlig information
Jag har varit EU-parlamentariker i drygt sju år, och bland annat haft huvudansvaret för EUs budget.

Sitter i budgetutskottet, industri/energi/forskningsutskottet och Balkandelegationen.

Har skrivit boken "Elitprojekt, nej! Folkets Europa" med Margot Wallström.
S-valsida

Fler bloggar
Reinfeldt, Bildt och Borg klantar sig i EU
2009-09-17 / 16:15
Tydliga skiljelinjer i EU-politiken!
2009-06-05 / 10:19
Tar (m) strid med främlingsfientligheten i EU?
2009-06-03 / 22:44
Falsk retorik, fel politik!
2009-06-03 / 08:13
Sluta bluffa om den svenska modellen!
2009-06-01 / 22:41

 bloggarkiv
Senast kommenterat
Tröttsamma schabloner, Eva-Britt!
tool
2009-12-24 / 04:54
Tydliga skiljelinjer i EU-politiken!
Eva
2009-06-07 / 10:29
Tydliga skiljelinjer i EU-politiken!
Per-Inge Brodén
2009-06-05 / 22:45
Tydliga skiljelinjer i EU-politiken!
Markus
2009-06-05 / 10:47
Tar (m) strid med främlingsfientligh...
Erik Johansson
2009-06-04 / 17:37
Tar (m) strid med främlingsfientligh...
Janne O
2009-06-04 / 09:56
Falsk retorik, fel politik!
Me Me Me
2009-06-03 / 21:19
Falsk retorik, fel politik!
Johan Walan
2009-06-03 / 20:55
Falsk retorik, fel politik!
Andreas Quistberg
2009-06-03 / 13:54
Falsk retorik, fel politik!
Janne O
2009-06-03 / 11:24