Start Bloggregler Blogga in RSS Kontakt / om oss
sök
Jonas Berggren
Svenskt Näringsliv
Lena Ek (C)
Centerpartiet
Göran Färm (S)
Socialdemokraterna
Gunnar Hökmark (M)
Moderaterna
Claes-Mikael Jonsson (LO)
Landsorganisationen
Isabella Lövin (MP)
Miljöpartiet de gröna
Marit Paulsen (FP)
Folkpartiet
Alf Svensson (KD)
Kristdemokraterna
Eva-Britt Svensson (V)
Vänsterpartiet
Marita Ulvskog (S)
Socialdemokraterna
Bloggsida för Christofer Fjellner (M)
Regeringens fel att exporten faller?
Skrivet av Christofer Fjellner (M) 2009-06-02, klockan 19:25

Det ansvar socialdemokraterna visade för statsbudgeten på 90-talet är som bortblåst. Nu lovar man vitt brett och att visa hur det ska betalas. Samtidigt konstaterar Färm att krisen beror på att exporten fallit. Men är det regeringens fel?

Nej, jag glömmer inte att socialdemokraterna tog ansvar för statsfinanserna efter 90-talets globala lågkonjunktur. Tvärtom, jag saknar den ansvarskänslan idag. Det är en sak att utlova satsningar, men de måste följas av finansiering. (S), (V) och (MP) har i motioner i Sveriges riksdag utlovat stimulanssatsningar som uppgår till 30 miljarder. Och till det har (S) aviserat satsningar för 51,1 miljarder. Allt detta utan att presentera finansiering. Till detta kommer att Sahlin aviserat att hon vill att skattebetalarna ska ta över driften av företag som går dåligt – och Färm skriver inte rent ut men antyder att så ska ske. Snabbt närmar sig de generösa utgiftslöftena en mycket kritisk nivå. Det ansvar socialdemokraterna – under ledning av en målmedveten Göran Persson – tog under 90-talet är som bortblåst. Nu är man beredda att knäcka statsfinanserna. För hur ska man betala? Det är löften som är hämtade ur fantasin. Det är löften som behöver en sedelpress.

 

Sanningen är att läget är tufft. Färm har rätt. Exporten krymper – med 34 procent under årets första månader. Färm försöker använda det för att leda i bevis att regeringen gör fel, är passiv, blundar för problem, inte agerar, kort sagt: är att skylla för krisen! Men är det faktum att omvärlden köper mindre av oss ett argument för att regeringen gör fel? Naturligtvis inte. Tvärtom. Att omvärlden köper mindre av oss förklarar ju snarare varför vårt ekonomiska läge är ansträngt. Det visar att problemet ligger i att andra länder inte köper av Sverige, inte i att regeringen raserat ekonomin.

 

Det är just det faktum att exporten sjunker som bör oroa oss. Liksom jag påpekade i mitt första inlägg är det ett stort hot emot Sverige att vi vaknar upp i en sluten värld i krisens spår. Att länder dammar av gamla idéer om protektionism. Att handel över gränserna och samarbete är fel. Detta måste vi bekämpa. Vi måste stå upp för den fria handeln, för globalt ekonomiskt utbyte och för fortsatt globalisering. Frihandel är därför en av valets viktigaste frågor. Hotet nu är inte stenkastande ungdomar i Göteborg eller den nästan bortglömda organisationen Attac, utan politiker med makt och auktoritet. Nu hotas på allvar globaliseringen med alla sina möjligheter. Den har under många år tjänat Sverige väl och jag hoppas att Färm är överens med mig om att protektionistiska tendenser måste mötas med ett övertygat försvar av frihandel.

 

Slutligen beskyller Färm mig för att hota den svenska modellen. Färm vet bättre, men för att lugna dem som känner osäkerhet finns det anledning att reda ut det hela. På ett plan beror  diskussionen på att vi har en öppen ekonomi, ett brett EU-samarbete och en rörlighet som är här för att stanna. Då är det naturligt med klara och gemensamma spelregler som skyddar arbetstagarna och undviker lönedumpning. Utstationeringsdirektivet ger sådana möjligheter. Att Sverige måste anpassa sig på vissa punkter innebär inte att hela den svenska modellen är hotad, eller ens skulle vara oförenlig med den EG-lagstiftningen. Snarare visar den statliga utredning som gjorts kring domen att det är fullt möjligt att kombinera båda två. Men att göra ett försök att lagstifta om den svenska modellen på EU-nivå – en modell som är helt unik – är att spela rysk roulett med de villkor vi har idag.

 


skriv kommentar | skicka texten vidare | skriv ut
Kommentarer:

Ett erkännande
Roligt att någon mer EU-vänlig person törs erkänna att Sveriges ekonomiska problem beror på den globala krisen och inte på att vi slipper euron som enda valuta! =)

Nu får vi väl hoppas att världen utanför EU, t.ex. USA och Kina, lyckas vända världsekonomin. "Gemensam ekonomisk politik" för EU skulle däremot skada EU ännu mer.


Kommentar av Erik Johansson 2009-06-03, klockan 14:43
Blogg info

Bild: Peter Kuntsson
Christofer Fjellner (M)
Moderaterna

Personlig information
EU står inför ett vägval: frihet står mot barriärer och gränser, öppenhet mot hemlighetsmakeri, handel mot protektionism. Mitt val är lätt.

Jag vill fortsätta arbeta för ett fritt, öppet Europa där människor styr över sina egna liv och handel över gränser ger välstånd och utveckling- för ett fritt Europa utan politisk klåfingrighet, helt enkelt!
www.fjellner.eu

Fler bloggar
Grön frihandel och ambitiösa klimatmål
2009-06-04 / 18:28
(S) vill exportera sedelpresspolitiken till Br...
2009-06-03 / 18:45
Regeringens fel att exporten faller?
2009-06-02 / 19:25
Ansvarsfull politik eller sagan om sedelpresse...
2009-06-01 / 13:33
Sysselsättningen räddas genom ansvarstagande
2009-04-28 / 20:23

 bloggarkiv
Senast kommenterat
Regeringens fel att exporten faller?
Erik Johansson
2009-06-03 / 14:43
Ansvarsfull politik eller sagan om s...
Andreas Sjölander
2009-06-01 / 16:03
Ansvarsfull politik eller sagan om s...
Janne O
2009-06-01 / 15:55
Ansvarsfull politik eller sagan om s...
Erik Johansson
2009-06-01 / 14:46
Sysselsättningen räddas genom ansvar...
Tage R
2009-05-22 / 06:06
Sysselsättningen räddas genom ansvar...
Janne O
2009-04-28 / 21:02
Ökad frihandel kan ta oss ur krisen
Tormod
2009-04-28 / 18:57
Ökad frihandel kan ta oss ur krisen
JANNE O
2009-04-28 / 10:05
Ökad frihandel kan ta oss ur krisen
Niklas
2009-04-28 / 07:48
Ökad frihandel kan ta oss ur krisen
Daniel J
2009-04-27 / 16:29