Start Bloggregler Blogga in RSS Kontakt / om oss
sök
Jonas Berggren
Svenskt Näringsliv
Lena Ek (C)
Centerpartiet
Göran Färm (S)
Socialdemokraterna
Gunnar Hökmark (M)
Moderaterna
Claes-Mikael Jonsson (LO)
Landsorganisationen
Isabella Lövin (MP)
Miljöpartiet de gröna
Marit Paulsen (FP)
Folkpartiet
Alf Svensson (KD)
Kristdemokraterna
Eva-Britt Svensson (V)
Vänsterpartiet
Marita Ulvskog (S)
Socialdemokraterna
Bloggsida för Isabella Lövin (MP)
Parlamentet nedtystat om Västsahara
Skrivet av Isabella Lövin (MP) 2009-12-18, klockan 17:54

När är det läge att tala, och när ska man tiga? Parlamentet hamnade i veckan i en allvarlig moralisk knipa.

Igår var sista dagen i parlamentet innan jul. Vi slutomröstade om budgeten bland annat, men framför allt så sköt vi upp behandlingen av en resolution som handlar om fallet med den hungerstrejkande västsahariska människorättsaktivisten Aminatou Haidar. Resolutionen, som fördömer utvisandet av henne från Marocko, skulle vi ha röstat om på eftermiddagen - men efter ett oväntat och plötsligt gemensamt inlägg från socialisterna och den konservativa gruppen EPP föreslogs det att parlamentet inte skulle rösta om saken nu - på hennes 31:e hungerdag. Anledningen? Antagandet av resolutionen skulle kunna "störa" känsliga förhandlingar som just var i färd med den marockanska regeringen.  Hellre avstå och låta tyst diplomati verka alltså - än att världens mest mångnationella parlament skulle ställa sig bakom ett starkt yttrande med ett fördömande av den marockanska hanteringen.

Jag och de gröna var emot att skjuta upp omröstningen. Marocko har haft 31 dagar på sig att göra någonting – varför skulle en lösning på konflikten komma nu, samma dag som parlamentet skulle anta sin resolution? Och skulle denna lösning egentligen påverka kritiken och  innehållet i resolutionen?


Idag har Aminatou Haidar faktiskt flugits hem till Laayuone, i ett spanskt militärflygplan, specialutrustat med medicisk utrustning för att inte äventyra hennes bräckliga hälsostillstånd, och saken kunde kanske vara över. Men i mitt inre kvarstår frågan om det var rätt av parlamentet att hålla tyst inför hotet om att Haidar inte skulle få komma hem? Denna historia skänker också en tveksam udd åt det stolta uttalandet från Västsahariska självständighetesrörelsen där man intygar att Haidar inte behövt be om ursäkt, eller på något sätt göra några som helst eftergifter för att få komma hem till Västsahara.

Förhoppningsvis är det så. Men Europaparlamentet fick göra det.


Många är frågetecknen kring fallet Marocko. Sedan 1975 har man tagit kontrollen över den forna spanska kolonin Väst-Sahara och man säljer nu och profiterar på Västsaharas få men värdefulla naturtillgångar, nämligen fosfat och fisk. Många är frågetecknen också kring EU:s agerande inför denna sydliga granne: vi köper faktiskt fiskevattnen utanför Västsahara och betalar till Marocko. Västsaharierna får inget betalt för sin fisk, och har inte bett EU fiska där, tvärtom. Allt detta är emot FN-stadgan, vilket nyligen Europaparlamentets lagliga expertis slagit fast, som svar på en direkt fråga från De Gröna i parlamentet. Jag har nu bett att denna juridiska redogörelse ska komma upp i parlamentets fiskeriutskott i januari – vi får se vad konsekvenserna blir av detta.


Till sist: Jag lovade i mitt senaste inlägg att berätta om utgången av fallet med EU:s fiskeriavtal med Guinea. Här är den: vi vann! Förslaget om fiskeriavtalet kom aldrig upp i plenum, kommissionen drog helt enkelt tillbaka det! Som svar på en kommentar till tidigare inlägg vet jag inte hur ofta det har hänt att kommissionen dragit tillbaka ett förslag - men när det gäller just fiskeriavtalen så är detta unikt.

I Guinea är dock situationen mer och mer akut. Ett mordförsök på presidenten för ett par veckor sedan har lett till hårda repressioner från militärregimen mot den guineanska befolkningen. I går kväll fick jag ett desperat mejl från en person jag träffade i Guinea när jag var där för ett år sedan. Omvärlden måste reagera, säger hon, madame Isabella, jag hoppas ni kan göra något.

Det hoppas jag också. Och jag uppmanar alla att ta del av den information som hon ville förmedla, den finns på websidan http://www.aminata.com/, se särskild de fruktansvärda videoklippen.

 


skriv kommentar | skicka texten vidare | skriv ut
Kommentarer:

Du verkar göra ett utmärkt arbete i Bryssel/Strasbourg och jag hoppas att det är tänkt att du skall vara involverad i höstens val till riksdagen. Det blir kanske svårt att att få tiden att räcka till men tänk bara på vilka ministerposter miljöpartiet kan få i en regering och således påverka EU i rätt riktning. Det kanske bara är tidigt önsketänkande men läget är för bedrövligt med dagens allför konservativa Europa.

Kommentar av Lena Habari 2010-02-26, klockan 16:57

Kan du inte posta dina inlägg mer frekvent, då vi är många som följer dig i ditt arbete.

Kommentar av Eva Hedlund 2010-02-25, klockan 23:51

Vilken är den bästa organisationen om man på något sätt vill börja stödja Västsaharierna?

Kommentar av Claes Fredriksson 2010-02-24, klockan 17:41

Det är bra att du ligger på Spaniens fiskeriminister Espinoza om avtalet med Marocko. Vilka partigrupper i parlamentet står egentligen bakom hennes politik? Är exempelvis Alde för det olagliga fiskandet i Västsahara?

Kommentar av Claes Fredriksson 2010-02-24, klockan 17:21

Vill ta tillfället i akt och tacka för ditt goda arbete där nere i EU nu när jag tog min rätt och rösta på dig, Isabella. Tycker det är på sin plats att förklara bakrunden till Marockos agerande 1975 genom att hänvisa till denna länk: http://www.moroccansahara.net/page.php?IDA=110

Kommentar av Ulrik Oldberg 2010-01-13, klockan 21:50

Nu borde t.o.m. Lissabonfördragets och EU-konstitutionens anhängare förstå vad "gemensam utrikespolitik" kan leda till. När det blir lättare för EU att fatta beslut blir det också lättare att fatta fel beslut....

Kommentar av Erik Johansson 2009-12-29, klockan 16:28

Det glädjer mig verkligen att du tar upp frågan om Västsahara och dess ställning, då jag tidigare mest hört Åsa Westlund behandla ämnet. Det är precis som du säger högst anmärkningsvärt att EU kan fiska i dessa vatten utan att ersätta västsaharierna och vilka än konsekvenserna blir av ditt tagande i fiskeriutskottet i januari, så har du i alla fall fått mig intresserad av de gröna partiernas arbete inom EU.

Kommentar av Lars Nilsson 2009-12-21, klockan 17:17

Kul att du skriver inlägg igen. Du gör verkligen skillnad i svåra frågor.

Kommentar av Bengt Hansson 2009-12-21, klockan 15:20

Varför talar du dig inte om demokratibristen; skendemokratin på din arbetsplats, inom EU?

Du verkar ju intresserad av frågeställningarna.Kommentar av Janne O 2009-12-21, klockan 12:21
Blogg info


Isabella Lövin (MP)
Miljöpartiet de gröna

Personlig information
Jag tillhör den gröna gruppen i Europaparlamentet och sitter i utskotten för fiske och utveckling.

Fler bloggar
Parlamentet nedtystat om Västsahara
2009-12-18 / 17:54
Sensation i fiskeriutskottet
2009-10-02 / 19:25
Inför ett dumpningsförbud i Östersjön nu!
2009-09-21 / 10:16
Framgångar, framgångar!
2009-09-11 / 18:53
Senast kommenterat
Parlamentet nedtystat om Västsahara
Lena Habari
2010-02-26 / 16:57
Parlamentet nedtystat om Västsahara
Eva Hedlund
2010-02-25 / 23:51
Parlamentet nedtystat om Västsahara
Claes Fredriksson
2010-02-24 / 17:41
Parlamentet nedtystat om Västsahara
Claes Fredriksson
2010-02-24 / 17:21
Parlamentet nedtystat om Västsahara
Ulrik Oldberg
2010-01-13 / 21:50
Parlamentet nedtystat om Västsahara
Erik Johansson
2009-12-29 / 16:28
Parlamentet nedtystat om Västsahara
Lars Nilsson
2009-12-21 / 17:17
Parlamentet nedtystat om Västsahara
Bengt Hansson
2009-12-21 / 15:20
Parlamentet nedtystat om Västsahara
Janne O
2009-12-21 / 12:21
Sensation i fiskeriutskottet
MaLou Lindholm
2009-11-26 / 16:25