Start Bloggregler Blogga in RSS Kontakt / om oss
sök
Jonas Berggren
Svenskt Näringsliv
Lena Ek (C)
Centerpartiet
Göran Färm (S)
Socialdemokraterna
Gunnar Hökmark (M)
Moderaterna
Claes-Mikael Jonsson (LO)
Landsorganisationen
Isabella Lövin (MP)
Miljöpartiet de gröna
Marit Paulsen (FP)
Folkpartiet
Alf Svensson (KD)
Kristdemokraterna
Eva-Britt Svensson (V)
Vänsterpartiet
Marita Ulvskog (S)
Socialdemokraterna
Bloggsida för Isabella Lövin (MP)
Sensation i fiskeriutskottet
Skrivet av Isabella Lövin (MP) 2009-10-02, klockan 19:25

I onsdags fattade fiskeriutskottet i europaparlamentet ett historiskt beslut. För första gången någonsin förkastade man ett fiskeriavtal med tredje världen.

Det har varit en minst sagt het vecka i
fiskeriutskottet. På onsdagen skulle vi rösta om ett av EU:s många fiskeriavtal med tredje världen - denna gång ett avtal med afrikanska staten Guinea Conacry.  På tisdagen nåddes vi av nyheten om att ett stort blodbad i Conacry ägt rum under måndagen. Enligt människorättsorganisationer ska 157 personer ha skjutits ihjäl av soldater, och mer än 1 200 skadats då militären öppnade eld emot demonstranter inne på en idrottsstadium i Conacry. Alla källor i media talar också om systematiska grymma våldtäkter inne på stadium - och politiska motståndare till den självutnämnde presidenten Moussa Dadis Camara har dessutom fängslats.


Bakgrunden till fiskeriavtalet vi skulle rösta om är från början en minst sagt tveksam historia.  EU-kommissionen förhandlade nämligen fram det med förra guineanska regeringen, som störtades av armén med kapten Moussa Camara i spetsen den 23 december 2008 - bara två veckor efter att avtalet undertecknats.
Jag har vid tre tillfällen, två gånger i fiskeriutskottet och en gång i utvecklingsutskottet, ställt frågan till kommissionen angående lagligheten i detta avtal - och fått vaga svar om provisoriskt avtal och utfästelser om allmänna val under 2010, vilket tydligen räckt för kommissionen för att gå vidare med fiskeriavtalet.

I onsdags skulle alltså fiskeriutskottet rösta om avtalet, vilket krävs för att det ska kunna gå vidare till plenum i parlamentet, vilket i sin tur krävs för att EU ska kunna göra en utbetalning på drygt en miljon euro den sista november till Guineas regim.


Nu har alltså parlamentet i skrivande stund inget medbeslutande om fiskeripolitiken, så det är alltså en rent rådgivande omröstning som sker bland de folkvalda - om parlamentet röstar nej till avtalet kan alltså utbetalningen ske ändå, och 25 spanska och franska båtar ostört fortsätta att fiska i guineanska vatten kraftigt sponsrade av EU:s skattebetalare. Omröstningen i utskott och parlament är alltså ingenting annat än en politisk markering. Den fråga jag i tisdags ställde, strax innan omröstningen skulle äga rum var: kan Europas politiker två dagar efter en massaker på civila rösta ja till ett avtal som betyder att mer än en miljon euro hamnar i en militärdiktators fickor?

 Ingen ifrågasatte att frågan var relevant och det ledde till en lång debatt som utmynnade i att omröstningen sköts upp till nästa dag.  

I onsdags höll så Kommissionen en information till oss ledamöter inför lyckta dörrar, där man bland annat påstod att ett uppskjutande av utbetalningen skulle drabba Guineas befolkning - eftersom en stor del av avtalspengarna är öronmärkta till att stödja den inhemska fiskeripolitiken. Jag, som själv varit i Guinea hade mycket svårt att hålla tyst. Under den vecka jag var där för att studera fisket var det mer än uppenbart att inte en euro av fiskeriavtalspengarna kommer vanliga människor till del. Guinea, som är så rikt på naturtillgångar, bl a fisk, har ändå brist på allt. Strömmen kommer och går, det finns inga kylrum för fisk, ingen infrastruktur över huvud taget för fiskhantering, ingen övervakning av det illegala fisket - landets kustbevakningsbåtar ligger oftast i hamn, eftersom man inte har råd med bränsle, det finns ingen organiserad fiskeauktion, fiskhandlande kvinnor säljer ibland sina kroppar för att få fisk att kunna sälja vidare.


Enligt den utvärdering Kommissionen beställt från en oberoende konsult (Megapesca) framgår det också med all önskvärd tydlighet att EU inte levt upp till det som stått i det tidigare avtalet - det som löpte ut 2008.  Data vad gäller beståndssituationen är för dåliga, Eu-fartygen har inte levt upp till kravet på att landa fisk i Guinea, kontrollen av illegalt fiske som skulle ha blivit bättre genom de pengar som betalats ut tidigare är fortfarande näst intill obefintlig, bifångster och dumpning av fisk är mycket omfattande och infrastruktur som exempelvis kylrum är fortfarande inte på plats - och därmed har inte Eu-flottan bidragit till att förse landet med fisk, vilket man också krävde enligt det gamla avtalet.


Hur man nu med det nya avtalet, 2009, med en icke folkvald diktator som inte tvekar att öppna eld mot sin egen befolkning,  tänkt sig att det skulle bli större ordning med vart avtalspengarna hamnar, framstår för mig som ett mysterium. Men om jag förstod det hela rätt, var det det Kommissionens representant menade. Samtidigt som han också tillstod att EU nu fryst sina biståndsmedel till Guinea.


Alltsammans var mycket, mycket förvirrat, och när vi strax därefter stod inför att rösta om avtalet krävde socialisterna att omröstningen skulle skjutas upp ännu en gång. Ordföranden fru Fraga accepterade inte det förslaget, och somliga av socialisterna tågade ut ur lokalen för att slippa rösta. Jag krävde omröstning med namnupprop, vilket stöddes av fem andra ledamöter, och det var tillräckligt för att få igenom förslaget. Så gick vi hela laget runt, och ledamot för ledamot fick deklarera hur han eller hon röstade. Inte förrän omröstningen var klar och fru Fraga deklarerade röstsiffrorna 9 för och 11 emot gick det upp för mig vad som hade hänt. Utskottet röstade emot fiskeriavtalet! Socialisterna och liberalerna hade följt oss, något som aldrig hänt tidigare i historien. En spontan applåd utbröt i lokalen och socialisternas herr Milana blinkade mot mig från podiet där han flankerar EPP:s fru Fraga i sin roll som vice ordförande. Ryggdunkar och handslag kom från alla möjliga oväntade håll, och jag har inte hämtat mig från förvåningen ännu, antagligen heller inte kristdemokrater och konservativa som röstade för avtalet,  


Nästa omgång blir i plenum, tror vi. Detta har nämligen aldrig hänt förut, så nästa vecka blir mycket spännande. Ska parlamentet rösta om ett förslag som utskottet förkastat? Om vi inte röstar alls så kan inte utbetalningen ske. Fortsättning följer.

 

 

 

 


skriv kommentar | skicka texten vidare | skriv ut
Kommentarer:

Hej och grattis, från en fd EU-parlamentariker! MEN se upp!!!

Jag hoppas ni lyckas stoppa det. I princip ska ett förslag som förkastats av utskottet inte komma upp till omröstning och du skriver att ´har aldrig hänt förut`.
Men där har du faktiskt fel! Det kan hända och hände för första och hittills(?) enda gången 1997.
Jag skrev en uppmärksammad rapport om ang. lika rättigheter för kvinnliga och för homosexuella anställda. Utskottet röstade "nej" till förslaget (Lindholm-rapporten) och många kristdemokrater och moderater drog en lättnadens suck.

MEN - skam den som ger sig! Jag blev urförb.. och med hjälp av kreativt tänkande och duktiga jurister kom vi på ett sätt att få upp den i plenum för omröstning. Vid omröstningen gick den igenom med stor majoritet 253 mot 139! Så se upp!!


Kommentar av MaLou Lindholm 2009-11-26, klockan 16:25

Hej

Måste bara säga att jag är så glad att du kom in i parlamentet!
Det är också grymt att du bloggar om de förhandlignar som förs,
det är ju inte direkt så lätt att få info i vanlig media om vad som sker och vilka parlamentariker som gör vad

Hälsningar Ragnhild


Kommentar av ragnhild 2009-11-23, klockan 12:13

Otroligt bra jobbat Isabella, känns så enormt bra att du är där och kämpar, du har mitt fulla stöd
Hälsningar Emma


Kommentar av emma nygren 2009-11-17, klockan 22:22

Fortsätt du att "fånga dagen" och öka medvetandet om utfiskningen. För jag är nog rädd för att beslutet i fiskutskottet och av kommissionär Borg mer berodde på kopplingen till diktaturens massakrer på människor än omsorg om fiskbestånd. Titta även in på det av Norge uppsagda Skageraksavtalet som ska omförhandlas just nu.
Bosse H.


Kommentar av Bo Hansson 2009-11-16, klockan 10:33

Lysande jobbat Isabella, stå på dig till "End of the line"
Bosse H.


Kommentar av Bo Hansson 2009-11-16, klockan 10:16

bra jobb. tack Isabella.Kommentar av Balla en mp blivande medlem 2009-11-06, klockan 21:34

Så otroligt himmla bra! Vad glad jag blir!

Kommentar av Sverre Dahlstedt 2009-11-03, klockan 23:08

Tack!
Du behövs verkligen & du gör ett suveränt jobb. Hoppas du orkar fortsätta kämpa!


Kommentar av bengt granesten 2009-10-23, klockan 23:50

Isabella!

Ljuvlig läsning! Äntligen en svensk med både ryggrad och klokskap i Bryssel! Det blir partibyte för mig 2010. Fortsätt att sticka hål på Donnatellas vackra balonger.Kommentar av Lars Hernroth 2009-10-19, klockan 10:24

Tack!
Nu känns det helt rätt att jag satte ett kryss på dig i valet.
Tack igen!


Kommentar av Jörgen 2009-10-16, klockan 16:52

Fantastiskt inspirerande, Isabella!
Tänk vad en rejäl dos kunskap och engagemang betyder!


Kommentar av Jonas Eklund 2009-10-15, klockan 15:27

Underbart Isabella – känns gött att du finns på plats och faktiskt gör den här världen lite bättre och inspirerar andra att visa lite ryggrad!! Är stolt och glad – BRA JOBBAT !!!
Hälsar @kko


Kommentar av akko 2009-10-14, klockan 09:01

Jag blir alldeles varm i hjärtat,
Tack Isabella!


Kommentar av Gerrit Hoogendoorn 2009-10-13, klockan 01:45

alldeles förbaskat bra jobbat

Kommentar av Peter Lundvall 2009-10-12, klockan 22:46

Jag visste att du skulle göra ett bra jobb i parlamentet.

Kommentar av Yngve Johansson 2009-10-12, klockan 20:06

Tack Isabella för ditt arbete i EU. Kämpa vidare. Vi är många som röstade på dig och stödjer dig. Jag ska försöka sprida ditt budskap vidare.
Hälsning Maria Engström


Kommentar av Maria Engström 2009-10-09, klockan 10:10

Håll ut Isabella! Och tack för att du ställde upp i valet så jag och många fler fick chans att kryssa in dig i parlamentet!

Kommentar av Per Folkeson 2009-10-08, klockan 22:27

Bra jobbat Isabella. Du gör skillnad!


Kommentar av Mikael 2009-10-08, klockan 22:03

Läser och känner mig stolt att vara en av de drygt 48000 personerna som kryssade dig i valet.

Kommentar av Linda Wallin 2009-10-04, klockan 18:11

Blir också allt grönare

Kommentar av Simon 2009-10-03, klockan 17:01

Starkt jobbat

Kommentar av Olof 2009-10-03, klockan 13:35

Det måste vara enormt svårt att agera när det gäller. Eller bara att upptäcka när det verkligen ”gäller”. Väl rutet, och tack för inblicken i parlamentarismens snåriga värld.

Kommentar av Lars Lengquist 2009-10-03, klockan 09:35

Vi tänker på dig och hoppas att du håller i din kamp!

Kommentar av \Staffan 2009-10-02, klockan 21:20

Tur att ni gröna finns.

Kommentar av Lars Nilsson 2009-10-02, klockan 20:16

När jag läser detta känner jag mig så underbart nöjd och glad över demokratin och hur den kan fungera, om kunskapen får och vågar göra sin röst hörd och om folk vågar och vill lyssna. Tack Isabella för att du vågar göra din röst hörd där du befinner dig! Och för att du låter kunskapen om sakfrågan vara din drivkraft!

Kommentar av Elisabeth Falkhaven 2009-10-02, klockan 19:54
Blogg info


Isabella Lövin (MP)
Miljöpartiet de gröna

Personlig information
Jag tillhör den gröna gruppen i Europaparlamentet och sitter i utskotten för fiske och utveckling.

Fler bloggar
Parlamentet nedtystat om Västsahara
2009-12-18 / 17:54
Sensation i fiskeriutskottet
2009-10-02 / 19:25
Inför ett dumpningsförbud i Östersjön nu!
2009-09-21 / 10:16
Framgångar, framgångar!
2009-09-11 / 18:53
Senast kommenterat
Parlamentet nedtystat om Västsahara
Lena Habari
2010-02-26 / 16:57
Parlamentet nedtystat om Västsahara
Eva Hedlund
2010-02-25 / 23:51
Parlamentet nedtystat om Västsahara
Claes Fredriksson
2010-02-24 / 17:41
Parlamentet nedtystat om Västsahara
Claes Fredriksson
2010-02-24 / 17:21
Parlamentet nedtystat om Västsahara
Ulrik Oldberg
2010-01-13 / 21:50
Parlamentet nedtystat om Västsahara
Erik Johansson
2009-12-29 / 16:28
Parlamentet nedtystat om Västsahara
Lars Nilsson
2009-12-21 / 17:17
Parlamentet nedtystat om Västsahara
Bengt Hansson
2009-12-21 / 15:20
Parlamentet nedtystat om Västsahara
Janne O
2009-12-21 / 12:21
Sensation i fiskeriutskottet
MaLou Lindholm
2009-11-26 / 16:25