Start Bloggregler Blogga in RSS Kontakt / om oss
sök
Jonas Berggren
Svenskt Näringsliv
Lena Ek (C)
Centerpartiet
Göran Färm (S)
Socialdemokraterna
Gunnar Hökmark (M)
Moderaterna
Claes-Mikael Jonsson (LO)
Landsorganisationen
Isabella Lövin (MP)
Miljöpartiet de gröna
Marit Paulsen (FP)
Folkpartiet
Alf Svensson (KD)
Kristdemokraterna
Eva-Britt Svensson (V)
Vänsterpartiet
Marita Ulvskog (S)
Socialdemokraterna
Bloggsida för Marit Paulsen (FP)
Mitt första intryck av parlamentets jordbruksutskott
Skrivet av Marit Paulsen (FP) 2009-09-21, klockan 15:23

Europaparlamentets jordbruksutskott framstår närmast som en intressegrupp i vilken det tycks vara en förutsättning att man är bonde för att få vara med. En förändring av EU:s jordbrukspolitik måste uppenbarligen komma från ett annat håll...

Efter några inledande, intensiva veckor i Europaparlamentet har det så äntligen blivit dags för mig att kavla upp ärmarna och på allvar börja att ta tag i det som har föresatt mig: att reformera EU:s jordbrukspolitik.

Mitt första intryck av parlamentets jordbruksutskott, där jag är vice ordförande, är dock ganska nedslående. Utskottet framstår närmast som en intressegrupp (där bondelobbyns dokument helt oblygt delas ut, sammanhäftade med mötesdagordningarna) i vilken det tycks vara en förutsättning att man är bonde för att få vara med.

Uppenbarligen måste förändringen av EU:s jordbrukspolitik komma från annat håll. Andra forum och nätverk måste skapas. Oväntade allianser måste bildas, om vi ska lyckas att befria bonden! Det är ett arbete som jag verkligen ser fram emot...

Marit Paulsen, MEP


skriv kommentar | skicka texten vidare | skriv ut
Kommentarer:

Känner mig också lite besviken på ALDE och dess inställning till jordbrukspolitiken, då jag under valrörelsen tyckte mig höra andra tongångar från Paulsen och Björklund vilket till slut fick mig att lägga min röst på folkpartiet.

Kommentar av Claes Fredriksson 2009-09-28, klockan 15:14

Att avskaffa EU:s jordbruks_politik_ behöver inte alls medföra någon åternationalisering. Man kan införa marknadsekonomi i stället för politik på jordbrukets område. På så sätt blir helt vanliga regler mot statsstöd gällande. Jag har ingen lust att göda franska, spanska m.fl. bönder med svenska skattepengar.

Att ALDE inte vill avskaffa EU:s jordbrukspolitik visar bara hur korrumperat EU-systemet är....


Kommentar av Erik Johansson 2009-09-27, klockan 10:25

Svar till Erik Johansson:

Du har helt rätt i att parlamentets uppfattning (vilken delas av mig och ALDE) numera är att ett avskaffande av CAP (med åternationalisering som följd) vore ett misslyckande. Det framgick senast vid förra veckans omröstning om mjölksektorn.

Du har dock också helt rätt i att det finns konservativa krafter (i alla grupper, så även inom ALDE).

Samtidigt så får vi inte glömma att det är ett helt nytt parlament som tillträtt i somras, och att trycket på förändring är ovanligt starkt i dessa kristider.

Jag har därför gott hopp om framtiden, men måste be att få lite mer tid för fundering, dialog och debatt innan jag kan formulera några förslag. Jag tar dock tacksamt emot alla idéer och synpunkter från dig och andra engagerade.

Marit Paulsen, MEP


Kommentar av Marit Paulsen 2009-09-25, klockan 14:46

Eftersom Marit Paulsen törs svara vore det intressant om hon ville berätta mer om hur hennes grupp vill "utveckla" EU:s jordbrukspolitik (CAP). EU:s jordbrukspolitik har sina ideologiska rötter hos de konservativa gubbar som inledde EU-systemet. Förr hävdade politiker från Sverige att CAP skulle avskaffas helt, men nu heter det som bekant från ALDE att CAP bara skall utvecklas.

Kommentar av Erik Johansson 2009-09-23, klockan 17:48

Svar till Erik Johansson:

Inom partigruppen ALDE förs f n en djup diskussion om en reell förändring av EU:s jordbrukspolitik, och där får jag starkt stöd för mina idéer.

Ta t ex mitt ändringsförslag till parlamentets resolution om mjölkkrisen, där jag krävde nya "lösningar som skulle befria bonden och göra det möjligt för honom eller henne att agera fritt på en rättvis marknad".

Detta förslag röstade samtliga svenska parlamentariker - utom folkpartiet, miljöpartiet och Olle Ludvigsson (S) - emot den 17 september 2009.

Själva resolutionen (vilken krävde en EU-mjölkfond på 600 miljoner euro och andra marknadssnedvridande åtgärder!) fick dock stöd av bl a Eva-Britt Svensson (V).

Jag törs därför påstå att det inte är inom ALDE som reform-motståndet är starkast...


Kommentar av Marit Paulsen 2009-09-23, klockan 16:57

Marit Paulsen sitter själv i partigruppen ALDE, som inte ens vill avveckla EU:s jordbrukspolitik. I stället vill ALDE "utveckla" EU:s jordbrukspolitik, vilket förmodligen innebär att jordbruksstödet får fortsätta under det finare namnet "landsbygdsutveckling".... >:->

Kommentar av Erik Johansson 2009-09-21, klockan 16:32
Blogg info

Bild: Peter Knutson
Marit Paulsen (FP)
Folkpartiet

Personlig information
Jag satt i parlamentet mellan åren 1999 och 2004. Och återvänder nu till EU-politiken för att jag vill förändra jordbrukspolitiken och ta tag i djurskyddet.

Fler bloggar
Mitt första intryck av parlamentets jordbruksu...
2009-09-21 / 15:23
Senast kommenterat
Mitt första intryck av parlamentets ...
Claes Fredriksson
2009-09-28 / 15:14
Mitt första intryck av parlamentets ...
Erik Johansson
2009-09-27 / 10:25
Mitt första intryck av parlamentets ...
Marit Paulsen
2009-09-25 / 14:46
Mitt första intryck av parlamentets ...
Erik Johansson
2009-09-23 / 17:48
Mitt första intryck av parlamentets ...
Marit Paulsen
2009-09-23 / 16:57
Mitt första intryck av parlamentets ...
Erik Johansson
2009-09-21 / 16:32