Start Bloggregler Blogga in RSS Kontakt / om oss
sök
Jonas Berggren
Svenskt Näringsliv
Lena Ek (C)
Centerpartiet
Göran Färm (S)
Socialdemokraterna
Gunnar Hökmark (M)
Moderaterna
Claes-Mikael Jonsson (LO)
Landsorganisationen
Isabella Lövin (MP)
Miljöpartiet de gröna
Marit Paulsen (FP)
Folkpartiet
Alf Svensson (KD)
Kristdemokraterna
Eva-Britt Svensson (V)
Vänsterpartiet
Marita Ulvskog (S)
Socialdemokraterna
Bloggsida för Marita Ulvskog (S)
Nätneutralitet - en vänsterfråga
Skrivet av Marita Ulvskog (S) 2009-09-29, klockan 13:28

Full frihet för marknaden är detsamma som mindre frihet för människor - därför måste marknaden regleras. Så enkelt kan frågan om nätneutraliteten sammanfattas. D v s en typisk "vänsterfråga" som den socialdemokratiska partigruppen i EU-parlamentet självfallet kommer att fortsätta driva.

Det är lite kul att nyliberala bloggare förenas med franska statssocialister och alla oss andra i striden för nätneutralitet. Det gemensamma stridsropet - som kokat på nätet de senaste dygnen - är: Reglera marknaden! Och det är sannerligen värt att slåss för.

Igår genomfördes det första mötet i den förlikningskommitté som ska se till att ministerrådet och EU-parlamentet blir överens. Själv kunde jag inte vara med; en förkylning följd av öroninflammation satte stopp för det. Men rapporterna från mötet var hyfsat optimistiska.

D v s det fanns en enda (en fransman) som under mötet sa sig vara beredd att riskera den s k 138:an (om huvudprincipen rättslig process före avstängning från nätet) genom att öppna för ett tvåfrontskrig. Men det betyder ju inte att nätneutraliteten på något sätt skulle vara avförd som central fråga.

Den enda som hade ett konkret förslag på hur man kan gå vidare var dock Catherine Trautmann, gammal kulturministerkollega från Frankrike, som föreslog att kommissionen nu borde utnyttja sin initiativrätt till att presentera ett separat nätneutralitetsförslag.

Redan idag, på det industriutskottsmöte som jag just precis lämnat, kom en slags första reaktion från den ansvariga kommissionären Viviane Reding:

- Vi kommer att arbeta i den riktningen, sa hon.

Löst i kanterna, visst, men mindre löst än en del annat i EU-sammanhang.

D v s varken 138:an eller nätneutraliteten är avgjorda. Än har inget vunnits men heller inget förlorats.

Ikväll träffas representanter för ministerrådet och förlikningskommittén. Den 7 oktober är det dags för nästa stora möte.

Marita Ulvskog


skriv kommentar | skicka texten vidare | skriv ut
Kommentarer:

Har du läst boken Market State av P Bobbitt?

I Marknadsstaten kommer företagen före politiken. Och de bildar tillsammans en oslagbar allians.

Politiken "jämnar väg" för produkterna, så att säga!
(RFID kommissionären Reding vet nog vad jag menar!)

Vad är det för fel med gammal hederlig korruption och skendemokrati?

En fars på nyspråk...
Gärna för mig!

Och för dig?


Kommentar av Janne 2009-11-01, klockan 21:42

Peter, skulle verkligen uppskatta om du kunde redogöra för vilka förslag du syftar på när du skriver; "de mest integritetskränkande förslagen människan någonsin skådat."

Känns nämligen som att du kanske tar i lite i överkant.


Kommentar av LJD 2009-10-05, klockan 09:23

"Än har inget vunnits men heller inget förlorats." .. .struntprat .. allt har redan förlorats med införandet av den vansinniga datalagringslagen. Integriteten och öppenheten betyder absolut ingenting för EU tydligen.

Vänstern har absolutit inte visat något intresse av att verka för ett fritt och ocensurerat internet. Man har inte heller visat några som heslt försök att hindra censur, man visar dock upp en extrem okunninghet kring den teknik man vill regelera om. Denan okunnighet tycks delas av samtliga politiker. Man har ingen aning om vad det egentligen är man beslutar om.

Man inser inte ens att man redan har kompromissat bort folks rätt till privatliv. Man har redan kompromissat bort allt vad rätten till fri information heter. Nu måste man gå under jord för att vara fri. Tack EU


Kommentar av JudaZ 2009-10-02, klockan 01:35

"Nätneutralitet - en vänsterfråga" ... vilken lögn. Nätneutralitet känner inget höger eller vänster. Frågan startade först drivas från höger håll för övrigt efter att man försökte begränsa medborgarnas rättigheter å nåtet från vänster håll. Internet är och bör förbli fritt.

En öppen marknad. Har abslolut inget med vänster att göra. Patetiska försökt från S att ta politiksa poängen när det i själva verket är S som drivigt igenom de mest integritetskränkande förslagen människan någonsin skådat.


Kommentar av Peter J Lennartsson 2009-10-02, klockan 01:30

Dikotomin marknad visavi människa är meningslös på Internet. Det är i själva verket den mest centrala konsekvensen av digital informations kopierbarhet. Se till exempel http://www.cluetrain.com/ . 138an handlar därför precis lika mycket om "kommersiella" aktörers rättigheter att inte bli arbiträrt avstängda. Begreppet "kommersiell" eller "kommersiell skala" är föga mer än ett historiskt bagage som vi med tiden måste sluta använda i referens till Internet. Pirate Bay har visat att det går utmärkt att i ideell regi serva många miljoner samtidiga användare med mycket begränsade resurser. Det vi måste bekämpa är alla försök att konvertera Internet från ett pull-medium till ett push-medium, oavsett vilken avsikt den som försöker passivisera har.

Kommentar av Quest 2009-09-30, klockan 17:49
Blogg info


Marita Ulvskog (S)
Socialdemokraterna

Personlig information
Jag är gruppledare för de svenska socialdemokraterna och vice ordförande för socialistgruppen.

Fler bloggar
Nätneutralitet - en vänsterfråga
2009-09-29 / 13:28
Visst känner man igen sig!
2009-09-18 / 12:44
Senast kommenterat
Nätneutralitet - en vänsterfråga
Janne
2009-11-01 / 21:42
Nätneutralitet - en vänsterfråga
LJD
2009-10-05 / 09:23
Nätneutralitet - en vänsterfråga
JudaZ
2009-10-02 / 01:35
Nätneutralitet - en vänsterfråga
Peter J Lennartsson
2009-10-02 / 01:30
Nätneutralitet - en vänsterfråga
Quest
2009-09-30 / 17:49
Visst känner man igen sig!
Jakob Söderling
2009-09-28 / 16:17